Schabowy w cieście francuskim pod warzywną pierzynką

3 (7 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Drobiowe schabowe z pieczarkami, marchewką i kapustą pekińską świetnie smakują na ciepło, ale i również jako zimna przekąska.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
    2 filety z kurczaka
    2 jaja
    bułka tarta
    sól
    pieprz
    olej


    FARSZ:

    1 pietruszka
    2 marchewki
    5 liści kapusty pekińskiej
    1 cebula
    200 g pieczarek
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

3 (7 ocen)

Zobacz również:

Schabowy Przekąski

Schabowy w cieście francuskim pod warzywną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w plastry, rozbić na schabowe, doprawić solą i pieprzem. Panierować w rozkłóconym jajku, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na złoto z obu stron.
    Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na rozgrzanym oleju.
    Do cebuli zetrzeć na tarce o dużych oczkach marchewkę i pietruszkę, dodać pokrojone w kostkę pieczarki i posiekaną drobno kapustę pekińską.
    Smażyć, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem.
    Schabowe ułożyć na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem.
    Na każdego kotleta nałożyć porcję farszu
    Ciasto francuskie pokroić na tyle części, ile namy porcji mięsa. Każdy kawałek przykrzyć ciastem, delikatnie naciągając zawinąć pod spód.
    Piec 15 minut w 180 stopniach do zezłocenia.
    Można podawać na ciepło, pokrojone na mniejsze porcje ale również na zimno wspaniale smakują.


    INSPIRACJA: kulinarnachwila.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować