idealny na ciepło na obiad ale będzie również smakował na zimno na kanapki
1 godz. 30 min
Dla 1 osoby
Składniki:
1 kilogram schabu wieprzowego bez kości'
2 czerwone cebule
1 czerwona papryka
20 dag żółtego sera
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna w płynie
Schabowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z błonek. Pokroić na 9 plastrów. Każdy plaster dość cienko rozbić, starając się, żeby powstał prostokąt.
Cebule obrać i pokroić w piórka.
Paprykę opłukać, osuszyć, wyciąć z niej gniazdo nasienne i miąższ pokroić w kostkę.
Ser żółty zetrzeć na tarce.
2 plastry schabu położyć na desce tak, aby stykały się krótszymi bokami i żeby uformowały prostokąt.
Posypać solą i pieprzem, delikatnie skropić przyprawą uniwersalną. Na to ułożyć troszkę cebuli, papryki i startego sera. Boki schabu założyć do środka.
Na to ułożyć kolejne 2 plastry schabu i ponownie posypać solą, pieprzem, delikatnie skropić przyprawą uniwersalną, ułożyć cebulę, paprykę i ser. Boki schabu zawinąć do środka. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. Pozostały 1 plaster schabu położyć na samym wierzchu tak, aby przykrył całą górę.
Następnie związać sznurkiem, żeby się nie rozpadł podczas pieczenia.
Przełożyć do rękawa do pieczenia i ułożyć na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w 180 - 200 st C.
Można podawać na gorąco lub na zimno.
Komentarze