bardzo smaczna propozycja zamiast zwykłych schabowych
Składniki:
6 plastrów schabu wieprzowego bez kości
sól do smaku
pieprz do smaku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
3 plastry żółtego sera
1 jajko
bułka tarta do obtoczenia
tłuszcz do smażenia
Schabowe kieszonki z serem i nutą czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab rozbić na dosyć cienkie kotlety. Koncentrat pomidorowy przełożyć do miseczki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i razem z olejem dodać do koncentratu pomidorowego. Wymieszać. Plastry żółtego sera przekroić na połowę. Plastry schabu posypać solą i pieprzem. Następnie każdy plaster posmarować wcześniej przygotowanym koncentratem pomidorowym z czosnkiem. Na to ułożyć żółty ser (pół plasterka) i zawinąć to w kieszonkę. Tak, aby ser nie wystawał. Tak przygotowane kieszonki obtoczyć w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawać na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarze