schab po cygańsku

4.5 (170 ocen)

  • 30 min

Danie doskonale pasuje zarówno na obiad jak i na świąteczne danie dla całej rodziny.

  • 30 min

Składniki:

  • kg schabu
    puszka ananasów
    kg pieczarek
    3 świeże papryki
    3 cebule
    2 opakowania sosu cygańskiego
    mały przecier pomidorowy
    1 mały ketchup
    średni słoik ogórków konserwowych
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdy plaster schabu obtaczamyw jajku i bułce po czym smażymy na patelni. Pieczarki pokrojone w plasterki smażymy z cebulką, następnie dodajemy paprykę i ananasy pokrojone w kostkę wraz z sosem z puszki. Wszystko dusimy do miękkości, dodajemy koncentrat i ketchup a następnie doprawiamy do smaku. Robimy sos cygański i wlewamy go do farszu. Dusimy jeszcze kilka minut.
  • 2. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwami usmażone plastry schabu i farsz. Przykrywamy i pieczemy w piekarniku około godziny

Porady

Schab po cygańsku najlepiej zrobić dzień wcześniej, ponieważ wtedy smaki lepiej skomponują się. Zamiast świeżej papryki z powodzeniem możemy użyć mrożonej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować