Salmon en croute - czyli łosoś w cieście

0 (0 ocen)

  • 35 min

Marynowany, duszony, na parze, grillowany, smażony w sałatce, na kanapce.... można jeszcze wiele wymieniać. Łosoś zawsze jest smaczny. Wersja w cieście francuskim i nie trzeba już nic więcej.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki:
    około 300 g łososia
    ciasto francuskie
    kilka gałązek świeżego oregano
    sól i pieprz
    oliwa
    marynowane kapary
    mrożony lub świeży szpinak /liście/ 2-3 kostki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Ryba

Salmon en croute - czyli łosoś w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://mystylemyeveryday.blogspot.com/ 1. Jak to zrobić?

    - Posiekaj oregano, dodaj trochę oliwy soli i pieprzu i natrzyj łososia (wcześniej należy zdjąć z niego skórę)
    - Skórę z łososia włóż do garnka, zalej 2/3 szklanki wody dodaj 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 gałązki oregano, szczyptę pieprzu i soli, gotuj wszystko na wolnym ogniu przez około 10 - 15 min. Następnie przecedź wywar przez sito, odparuj, dodaj płaską łyżeczkę masła i dodaj 1-2 łyżki śmietanki 12% z kartonu, dodaj łyżeczkę kaparów i trochę wody z kaparów, dopraw sos solą i pieprzem
    - Rozmroź 2-3 kostki szpinaku liściastego (może być świeży), dodaj do szpinaku kapary, łyżeczkę masła, trochę pieprzu i ewentualnie soli
    - Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
    - Odetnij kawałek ciasta francuskiego - taki duży jak łosoś, włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na 6-8 min. Wyjmij ciasto, połóż na nim łososia, na górze ułóż szpinak z kaparami. Odetnij drugi kawałek ciasta francuskiego (na górę łososia), nieco większy, tak aby można było podwinąć brzegi.
    - Połóż ciasto francuskie na łososiu, podwiń brzegi, nakłuj ciasto widelcem i włóż do piekarnika na 15 min.
    - Po wyjęciu odczekaj 5 min., potnij ciasto na porcje i delikatnie polej sosem.

Porady

Moja rada: - Do szpinaku i kaparów warto dodać dla lepszego smaku odrobinę zalewy z kaparów - Sos do łososia należy odparować, powinien być aksamitny, w ostateczności można go zagęścić odrobiną (mniej niż łyżeczka) mąki - Resztę ciasta francuskiego można zamrozić

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Łosoś Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.54 (279 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim

To może cię zainteresować