Salceson z herbatnikami i ryżem preparowanym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

To rarytas z moich dziecięcych lat, trochę unowocześniony , smakuje jeszcze lepiej ;-)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 20 dag herbatników
    ok,10 dag ryżu preparowanego
    25 dag margaryny
    2 szkl. mleka
    1/2 szkl. cukru trzcinowego
    2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
    3-4 łyzki kakao
    7 łyżeczek żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Herbaty Wędliny

Salceson z herbatnikami i ryżem preparowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Zelatynę zalewamy wodą , tak żeby była przykryta. Do margaryny dodajemy cukier, mleko i kakao. Mieszamy. Kiedy masa przestygnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę, pokruszone herbatniki a także ryż preparowany. Ryżu wsypujemy tyle ile masa przyjmie. Dokładnie mieszamy. Masa ma być gęsta, Butelkę po wodzie (1,5l) płuczemy, odcinamy góre i wlewamy całą masę do butelki. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, stawiamy na drzwiach w miejscu na butelki. Kiedy masa zastygnie, butelkę delikatnie przecinamy i wyjmujemy salceson. Kroimy w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Kakao Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować