Sałatka ze szpinaku, rukoli, roszponki i kurczaka

4.5 (148 ocen)

  • 20 min

Pyszna lekka sałatka, dobra propozycja na posiłek do pracy.

  • 20 min

Składniki:

  • Po dużej garści :
    świeżego szpinaku
    rukoli
    roszponki
    średni pomidor
    opakowanie mozzarelli w małych kulkach
    250 g piersi z kurczaka
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    Sos:
    łyżeczka musztardy dijon
    łyżeczka niepełna miodu
    łyżka soku z cytryny
    łyżka wody
    2-3 łyżki oleju rzepakowego
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ze szpinaku, rukoli, roszponki i kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zielone liście opłukać, przebrać i osączone włożyć do salaterki.
    Kurczaka umyć, osuszyć,pokroić w paski, posypać przyprawą i obsmażyć na oleju.Wyjąć na papierowy ręcznik i osączyć z tłuszczu.
    Mozzarellę osączyć z zalewy, dodać do sałatki.
    Dołożyć pomidora pokrojonego w małe cząstki.
  • 2. Sos:
    Musztardę wymieszać z miodem sokiem z cytryny i wodą, dodawać stopniowo olej ciągle mieszając widelcem (można zmiksować blenderem),doprawić solą . Jeśli trzeba dodać jeszcze soku z cytryny, sos powinien mieć wyraźny smak.
    Polać sałatkę, na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować