Sałatka obiadowa z rukoli i szpinaku

4.5 (183 ocen)

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Smaczny i zdrowy dodatek do obiadu do przygotowania w kilka chwil i z dosłownie kilku składników :) Całość jest rewelacyjna a wszystkie smaki się tu doskonale komponują i uzupełniają :)

  • 10 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na około 3 porcje:
    50 g rukoli
    30 g szpinaku
    20 g siemienia lnianego
    20 g słonecznika

    SOS:
    1/2 łyżeczki octu winnego
    1 łyżeczka musztardy miodowej Roleski
    3 łyżki oleju rzepakowego
    2-3 szczypty soli
    pieprz kolorowy świeżo mielony

    sól
    pieprz
    ewentualnie świeży koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka obiadowa z rukoli i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słonecznik i siemię lniane prażymy na suchej patelni.
  • 2. Olej mieszamy z octem, dodajemy musztardę, przyprawiamy (rozbijamy widelcem by składniki się dobrze połączyły).
  • 3. Rukolę i szpinak rwiemy na mniejsze kawałki.
  • 4. Na salaterce (lub 3 dla każdej osoby) rozkładamy szpinak i rukolę, posypujemy uprażonym słonecznikiem i siemieniem, polewamy sosem.
  • 5. Gotowe podajemy od razu po przygotowaniu jako dodatek do obiadu.

Porady

jeśli chodzi o musztardę miodową to nie bez powodu podałam konkretną firmę, czyli Roleski, gdyż ta musztarda ma specyficzny smak i właśnie o taki w tej sałatce mi chodziło :) Żadna inna musztarda miodowa tak nie smakuje jak ta :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować