Sałatka z wołowiną po tajsku

4.5 (142 ocen)

  • 20 min

Jej smak jest orientalny, za każdym kęsem pragniesz jej więcej :)

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe zestawu:300 gram wołowiny, 100 gram pieczarek, kukurydza,
    Składnik podstawowy dodatkowy: miks sałat
    Składniki robocze:2 cm imbiru, sos sojowy ciemny,2 ząbki czosnku, 1 łyżka cukru brązowego, 2 limonki, olej rzepakowy
    dekoracja: plasterki marchewki, nerkowce
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z wołowiną po tajsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy dressing. Obieramy czosnek i imbir. Kroimy na małe kawałki.
  • 2. Smażymy na niewielkiej ilości oleju przez minutę lub dwie.
  • 3. Wyciskamy limonki na patelnię i dodajemy 3 łyżki sosu sojowego i cukier trzcinowy.Mieszamy i gotujemy przez około 5 minut na wolnym ogniu.
  • 4. Pieczarki myjemy kroimy na ćwiartki i rumienimy na patelni z dodatkiem masła. Przyprawiamy do smaku.
  • 5. Wołowinę kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na patelni i dodajmy do dressingu.
  • 6. Na talerz nakładamy miks sałat, posypujemy kukurydzą. Na to nakładamy mięso wraz z dressingem i następnie pieczarki.
  • 7. Tak przygotowaną sałatkę dekoruje podprażonymi nerkowcami oraz paskami z marchewki.

Porady

Jeśli masz mlodą wołownikę nie smaż jej dłużej niz 8 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować