Przepyszna, lekka sałatka z dodatkiem słodkich truskawek, delikatnie pikantnego sera gorgonzoli i orzeszków laskowych, które świetnie się komponują z całością.
Sałatka z truskawkami i gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy sos: płynne składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy zielonym pieprzem rozgniecionym w moździerzu i solą.
Orzechy prażymy na suchej patelni i odstawiamy do ostygnięcia.
Liście sałat i obrane ze szypułek truskawki myjemy i osuszamy. Sałaty rozkładamy na talerzach, na nich układamy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Całość posypujemy orzechami i kawałkami sera gorgonzola, na końcu polewamy przygotowanym sosem.
Sałatkę przygotowujemy na świeżo, nie przetrzymujemy w lodówce.
Komentarze