Sałatka z truskawkami i gorgonzolą

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepyszna, lekka sałatka z dodatkiem słodkich truskawek, delikatnie pikantnego sera gorgonzoli i orzeszków laskowych, które świetnie się komponują z całością.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże garści dowolnej mieszanki sałat

    1 garść orzechów laskowych bez skórki

    1 garść truskawek

    ok. 60 g sera gorgonzoli

    Sos:

    3 łyżki oliwy

    2-3 łyżki octu jabłkowego

    1/2 łyżki miodu płynnego

    1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu

    sól z młynka do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dodatki

Sałatka z truskawkami i gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy sos: płynne składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy zielonym pieprzem rozgniecionym w moździerzu i solą.

    Orzechy prażymy na suchej patelni i odstawiamy do ostygnięcia.

    Liście sałat i obrane ze szypułek truskawki myjemy i osuszamy. Sałaty rozkładamy na talerzach, na nich układamy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Całość posypujemy orzechami i kawałkami sera gorgonzola, na końcu polewamy przygotowanym sosem.

    Sałatkę przygotowujemy na świeżo, nie przetrzymujemy w lodówce.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować