Sałatka z szarpaną kaczką

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kaczka długo pieczona w niskiej temperaturze jest miękka, soczysta i aromatyczna. Idealnie sprawdza się jako dodatek w sałatce z warzywami i naczosami. Taka sałatka może spokojnie zastąpić obiad.

  • 4 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kaczka szarpana:
    Piersi kaczki - 2szt (około 600g)
    Olej - 2 łyżki
    Sos sojowy - 1 łyżka
    Przyprawy mielone:
    pieprz, pieprz ziołowy, kolendra, kumin, czosnek granulowany

    Sałatka:
    Sałata - 1 główka, lub mix sałat
    Ogórki - 4szt
    Pomidory koktajlowe - 30szt
    Oliwki - 20szt
    Jalapeno marynowane - 20 plasterków
    Nachos - 1 mała paczka

    Sos:
    Olej - 2 łyżki
    Mieszanka przypraw - sos włoski - 1 szt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z szarpaną kaczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z szarpaną kaczką 1. Skórę na piersiach kaczki nacinamy. Marynujemy kilka godzin w oleju, sosie sojowym i przyprawach. Wyciągamy na 30 minut przed pieczeniem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia, razem z całą marynatą. Pieczemy w 150 stopniach przez 3 godziny. Po tym czasie mięso wyciągamy i widelcami rozdrabniamy. Dolewamy trochę wytopionego tłuszczu, mieszamy.
  • 2. Sałatę rwiemy. Pomidory, ogórki, oliwki i jalapeno kroimy. Mieszamy składniki na sos. Warzywa łączymy z sosem i odkładamy na co najmniej 10 minut.

    Na talerzach układamy warzywa, na nich mięso i całość odsypujemy nachosami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować