Sałatka z serem Camembert i selerem naciowym

3.67 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Genialne połączenie sera Camembert, selera naciowego, gruszki i prażonych orzechów nerkowca. Sałatka jest zdrowa i bardzo pożywna.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Seler naciowy - 3 łodygi
    Gruszka - 1 szt
    Roszponka - 1 garść
    Ser Camembert - 60g
    Orzechy nerkowca - 1 garść
    Sól, pieprz
    Sos:
    Oliwa - 1 łyżka
    Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
    Syrop klonowy - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z serem camembert i selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwę, ocet balsamiczny i syrop klonowy mieszamy.

    Łodygi selera odcinamy ok 2cm od podstawy. Pozbywamy się grubych włókien (łapiemy je za pomocą noża i pociągamy). Łodygi myjemy i kroimy na kawałki. Selera możemy użyć na surowo, lub sparzyć go (przelać wrzątkiem i potem zimną wodą).
    Camembert i gruszkę kroimy na małe kawałki. Mieszamy z roszponką, selerem i sosem, doprawiamy solą i pieprzem.
    Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy nerkowce, aż lekko się zarumienią. Zdejmujemy z patelni i pozostawiamy do ostygnięcia.

    Przed podaniem sałatkę posypujemy orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować