Sałatka z pieczonej dyni, orzechów i smażonych winogron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 220 stopni.
2. Z połowy dyni wydrążcie gniazda nasienne, pokrójcie ją na kawałki i przełóżcie do dużej brytfanny.
3. W miseczce wymieszajcie trochę oliwy extra vergine, sól, pieprz i zmieloną lub zmiażdżoną w moździerzu kolendrę. Polejcie kawałki dyni oliwią i dokładnie wymieszajcie, tak by wszystkie dokładnie pokryły się dressingiem.
4. Wstawcie dynię na górny poziom piekarnika na ok. 30 minut.
5. Na kilka minut przed końcem pieczenia, podsmażcie winogrona – w całości - na patelni. Po dłuższej chwili smażenia, wlejcie na patelnię trochę octu balsamicznego i dalej duście winogrona w occie.
6. Na talerzach rozłóżcie po jednej garści zieleniny (tu: rukoli). Na niej ułóżcie kawałki upieczonej dyni, smażone winogrona oraz pokruszony na większe kawałki twaróg. Na wierzchu każdej porcji dołóżcie jeszcze po kilka listków rukoli.
7. Sałatkę porządnie skropcie oliwą extra vergine.
Komentarze