Sałatka z matiasem korzennym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zacznijmy najpierw od tego , że śledzie to bogate w białko i mikroelementy ryby, a matiasy, czyli młode śledzie, odławiane przed pierwszym tarłem, są bardzo delikatne w smaku. Moja sałatka będzie własnie z matiasem uwaga Korzennym .

  • 60 min

Składniki:

  • 6 ziemniaków
    250 g śledzi (matias korzenny)
    6 jaj ugotowanych na twardo
    kukurydza 100 gram
    1 cebula ( może być i czerwona , ja akurat dałam białą)
    sól do smaku
    marchew 3 szt
    2 duże kwaskowate jabłka
    150 g kiszonych ogórków
    250 ml majonezu
    150 ml chudego jogurtu
    szczypta białego pieprzu
    sok z 1/2 cytryny
    2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżka musztardy bawarskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sałatka z matiasem korzennym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach ( nakłuwam je patyczkiem do szaszłyków, sprawdzając czy to już ) Jajka gotujemy na twardo koło 5-7 minut od zagotowania wody . Marchew gotujemy do miękkości już obraną , potem tylko w kostkę pokroić wystarczy. Ugotowane składniki kroimy w kostkę i wkładamy do miski, wsypuje kukurydze . Jabłko również obieramy se skórki i kroimy w kostkę . Ogórka obieram ze skórki i tez kroje w kostkę ( odsączam go na sicie po pokrojeniu ) i dodajemy do reszty składników. Cebule i śledzie kroje na końcu ( śledź idzie prosto z pudełka do sałatki ) Do miseczki przekładam jogurt , majonez , musztardę i sok z cytryny . Mieszam składniki doprawiając pieprzem i dodając natkę pietruszki posiekaną . Przekładam ( dresing) do sałatki i tylko wymieszać i zostawić na godzinkę by przeszła cała smakiem .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować