Urlopowy czas w Tatrach stał się wspomnieniem...ale wspomnienia są po to, aby je przywoływać... Przyjechały z nami oscypki i tak powstała ta pyszna i lekka sałatka.
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
1 wędzona pieś z kurczaka
5-6 małych oscypków
4 większe pomidory
Kilka liści sałaty lodowej
1 gruszka
Pęczek szczypiorku
Garść suszonej żurawiny
Sos
1 duża łyżka Majonezu Kieleckiego
1 ½ łyżki śmietany 18%
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu
Sól, pieprz
Sałatka z kurczakiem wędzonym i oscypkiem na góralską nutę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka i oscypki kroimy w większe kawałki.
Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy. Szczypiorek drobno siekamy.
Gruszkę obieramy i kroimy w podłużne kawałki.
2.Na talerze rwiemy kawałki sałaty lodowej i wykładamy składniki, posypujemy żurawiną i szczypiorkiem.
3.Sos przyrządzamy z podanych składników i dodajemy do sałatki bezpośrednio przed podaniem.
Komentarze