Pomysł na wykorzystanie buraków z domowego zakwasu. Zdrowa, smaczna sałatka z polskimi "superfoods". Z makaronem więc jest bardzo pożywna i z powodzeniem zastąpi tradycyjny obiad. Smakowała wszystkim domownikom.
Sałatka z kiszonym burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
2.Buraczki kiszone cienko pokroić w plastry. Ser owczy w kostkę. Orzechy podzielić na mniejsze kawałki.
3.Bezpośrednio na talerzach układać kolejno składniki; ugotowany, odsączony makaron, plasterki buraków, owczy ser, pestki, orzechy, żurawinę. Posypać natką pietruszki, czarnuszką i siemieniem lnianym.
4.Sałatkę tuż przed podaniem polewamy dressingiem. Aby go przygotować wystarczy dobrze wymieszać miód, olej z pestek dyni i ocet jabłkowy. Można przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze