Sałatka z kiszonym burakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pomysł na wykorzystanie buraków z domowego zakwasu. Zdrowa, smaczna sałatka z polskimi "superfoods". Z makaronem więc jest bardzo pożywna i z powodzeniem zastąpi tradycyjny obiad. Smakowała wszystkim domownikom.

  • 40 min

Składniki:

  • dla dwóch osób

    sałatka:
    3/4 szklanki pełnoziarnistego penne
    2-3 kiszone buraczki
    garść orzechów włoskich
    1,5 łyżki żurawiny suszonej lub liofilizowanej
    1,5 łyżki pestek dyni
    2 plastry owczego sera
    czarnuszka, złociste siemię lniane do posypania
    natka pietruszki
    sól morska, świeżo mielony pieprz

    dressing:
    3-4 łyżki oleju z pestek dyni
    1 łyżka octu jabłkowego
    1 łyżka miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dressing Pesto Ser

Sałatka z kiszonym burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
  • 2. Buraczki kiszone cienko pokroić w plastry. Ser owczy w kostkę. Orzechy podzielić na mniejsze kawałki.
  • 3. Bezpośrednio na talerzach układać kolejno składniki; ugotowany, odsączony makaron, plasterki buraków, owczy ser, pestki, orzechy, żurawinę. Posypać natką pietruszki, czarnuszką i siemieniem lnianym.
  • 4. Sałatkę tuż przed podaniem polewamy dressingiem. Aby go przygotować wystarczy dobrze wymieszać miód, olej z pestek dyni i ocet jabłkowy. Można przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować