Sałatka z kalafiora jest doskonałym pomysłem na drugie śniadanie czy podwieczorek. Jej doskonałość tkwi w prostocie! Wystarczyło połączyć kilka składników aby otrzymać zdrowy i pożywny posiłek. Koniecznie spróbujcie!
20 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
1 kalafior
100 g szynki użyłam drobiowej
1 mała puszka kukurydzy
1 papryczka chili świeża lub marynowana
Dodatkowo:
100-150 g gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka tartego chrzanu lub 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól
pieprz
1 pęczek natki pietruszki lub koperku
Sałatka z kalafiora z jogurtowo-czosnkowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Kalafior oczyszczamy i dzielimy na mniejsze różyczki. Wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3-4 minut. Odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą. Odsączamy z wody.
Kukurydze odsączamy z zalewy na sicie. Szynkę kroimy w paseczki, a paprykę drobno siekamy.
W miseczce mieszamy jogurt, posiekane zioła, czosnek lub chrzan. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Wszystkie składniki sałatki mieszamy z sosem, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatka z kalafiora jest gotowa do podania.
Smacznego!
Komentarze