Chciałam podzielić się z Wami przepisem na sałatkę z dyni. Smaczna i łatwa w przygotowaniu. Sałatka ta nadaje się do słoików na zimę. Idealnie sprawdzi się jako surówka do obiadu czy jako dodatek do wędlinki albo jako pyszna przekąska.
Sałatka z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce duże oczka.
Marchewkę po obraniu również ścieramy na tarce duże oczka.
Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę lub niedługie cienkie paseczki.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę natomiast ząbki czosnku po obraniu przeciskamy przez praskę.
Wszystkie składniki wkładamy do miski mieszamy, zalewamy zalewą i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
Zalewa:
Składniki zalewy zagotować, przestudzić.
Czas przygotowania do 60 minut + marynowanie + pasteryzowanie
Komentarze