Sałatka z dyni

4.67 (6 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chciałam podzielić się z Wami przepisem na sałatkę z dyni. Smaczna i łatwa w przygotowaniu. Sałatka ta nadaje się do słoików na zimę. Idealnie sprawdzi się jako surówka do obiadu czy jako dodatek do wędlinki albo jako pyszna przekąska.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • dynia 2 kg,
    marchewki 4 ,
    papryki czerwone 2,
    cebule większe 4,
    ząbki czosnku 3 -4 ,

    Składniki zalewy;
    ocet 1/2 szkl,
    olej 1/2 szkl,
    cukier 1/2 szkl,
    sól 1, 5 łyżeczki,
    pieprz czarny mielony 1 - 2 łyżeczek,
Wystaw ocenę:

4.67 (6 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce duże oczka.
    Marchewkę po obraniu również ścieramy na tarce duże oczka.
    Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę lub niedługie cienkie paseczki.
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę natomiast ząbki czosnku po obraniu przeciskamy przez praskę.
    Wszystkie składniki wkładamy do miski mieszamy, zalewamy zalewą i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.

    Zalewa:
    Składniki zalewy zagotować, przestudzić.

    Czas przygotowania do 60 minut + marynowanie + pasteryzowanie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować