Sałatka z burakiem, gruszką i fetą

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sałatka z pieczonym burakiem, gruszką, fetą, orzechami i pestkami dyni. Pyszna, kolorowa i bardzo zdrowa!

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Burak pieczony - 1szt średnia
    Roszponka - 2 garście
    Suszone pomidory - 4 plastry
    Gruszka - 1szt
    Ser feta - 200g
    Orzechy włoskie - 1 garść
    Pestki dyni - 1 garść

    Sos:
    Ocet balsamiczny - 1 łyżka
    Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka
    Syrop klonowy - 1 łyżeczka
    Sos ostry - 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z burakiem, gruszką i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do sałatki użyłam pieczonego buraka. Polecam piec buraka przy okazji pieczenia ciasta czy obiadu. Powinien piec się w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w 180-200 stopniach przez co najmniej godzinę i pozostać w piekarniku do ostygnięcia. Zimnego buraka obieramy.

    Buraka, gruszkę i suszone pomidory kroimy w kostkę. Dodajemy roszponkę.
    Składniki na sos mieszamy i łączymy z sałatką.
    Sałatkę układamy na talerzach, posypujemy serem feta w kostkach, pestkami dyni i pokrojonymi orzechami włoskimi. Można udekorować plasterkiem gruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować