Sałatka z burakiem, gruszką i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraka najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej. Ja piekę kilka buraków i używam ich przez kilka dni (szkoda uruchamiać piekarnik dla jednej sztuki).
Buraka myjemy i suszymy. Pieczemy w 200 stopniach przez 1 godzinę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie widelcem sprawdzamy, czy burak jest już miękki. Jeśli nie, pieczemy jeszcze 10 minut. Można po upieczeniu zostawić buraka w piekarniku, aż ostygnie, wtedy na pewno będzie bardzo miękki.
Po ostudzeniu buraka obieramy, obcinamy końcówki i kroimy go w plastry.
Sałatę kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na niej plastry buraka, pokrojoną gruszkę i połówki pomidorów. Na samą górę dajemy kostki sera feta.
Składniki na sos mieszamy i polewamy sałatkę przed podaniem.
Porady
Zamiast orzechów świetnie sprawdzą się też nasiona słonecznika albo sezam.
Komentarze