Sałatka z burakiem, gruszką i fetą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pieczony burak, gruszka, feta i orzechy włoskie w sosie balsamiczno-klonowym. Idealne fit śniadanie do pracy!

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Burak podłużny - 1szt
    Sałata lodowa - 3 liście
    Pomidorki koktajlowe - 10szt
    Gruszka - 1szt
    Ser feta - 100g
    Orzechy włoskie - 1 garść
    Sos:
    Olej lub oliwa - 1 łyżka
    Ocet balsamiczny - 1 łyżka
    Syrop klonowy - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z burakiem, gruszką i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z burakiem, gruszką i fetą 1. Buraka najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej. Ja piekę kilka buraków i używam ich przez kilka dni (szkoda uruchamiać piekarnik dla jednej sztuki).
    Buraka myjemy i suszymy. Pieczemy w 200 stopniach przez 1 godzinę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Po tym czasie widelcem sprawdzamy, czy burak jest już miękki. Jeśli nie, pieczemy jeszcze 10 minut. Można po upieczeniu zostawić buraka w piekarniku, aż ostygnie, wtedy na pewno będzie bardzo miękki.

    Po ostudzeniu buraka obieramy, obcinamy końcówki i kroimy go w plastry.
    Sałatę kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na niej plastry buraka, pokrojoną gruszkę i połówki pomidorów. Na samą górę dajemy kostki sera feta.
    Składniki na sos mieszamy i polewamy sałatkę przed podaniem.

Porady

Zamiast orzechów świetnie sprawdzą się też nasiona słonecznika albo sezam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować