Inna odsłona sałatki z buraczków - tutaj z dodatkiem kapusty pekińskiej, rzodkiewki i korniszonów. Użycie kminku i tymianku okazało się bardzo trafione.
Składniki:
2 duże ugotowane i obrane ze skórki buraki czerwone (łącznie 450 g)
6 liści kapusty pekińskiej (łącznie 200 g)
10 rzodkiewek (łącznie 150 g)
100 g korniszonów
1 czerwona cebula (50 g)
5 łyżeczek jogurtu naturalnego
4 - 5 łyżek majonezu 75% tłuszczu
2 łyżki octu
1/2 łyżki kminku całego
1/2 łyżki tymianku suszonego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
cukier do smaku
Sałatka z buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować, cebulę posiekać, rzodkiewki i buraki pokroić w jednakowej wielkości kostkę. Rozdrobnione warzywa przełożyć do miski, dodać kminek, tymianek, sól, pieprz, cukier i ocet. Całość wymieszać i odłożyć na około 30 min (do "przegryzienia").
2.Następnie dodać pokrojone w plasterki korniszony, jogurt oraz majonez.
3.Całość dokładnie wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić.
Komentarze