Sałatka z bobu, fasolki i ziemniaków z kozim serem

4.5 (168 ocen)

Świetna sałatka na letnie dni. Zastępuje obiad

Składniki:

  • 200 g ugotowanych młodych ziemniaków
    400 g ugotowanego, obranego bobu
    150 g ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
    50 g wędzonego boczku
    3 zielone dymki
    1 czerwona cebula
    100 g dowolnego koziego sera
    sos
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    4 łyżki oliwy
    2 łyżki majonezu
    3 ząbki czosnku, posiekane
    parę łyżek kefiru do ewentualnego rozrzedzenia sosu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z bobu, fasolki i ziemniaków z kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeżeli nie korzystamy z wcześniej ugotowanych warzyw, należy je ugotować.
  • 2. Gotowe ziemniaki i fasolkę podzielić na mniejsze kawałki, w zależności od wielkości ziemniaków, na pół lub 4 części. Fasolkę na 2 - 3 kawałki. Bób, obrany, zostawiamy w całości. Cebulę pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć.
  • 3. Wszystkie warzywa i boczek włożyć do miski.
  • 4. Przygotować sos. Wymieszać, składniki, doprawić solą i pieprzem, jeżeli potrzeba, rozrzedzić kefirem.
  • 5. Sosem polać przygotowane warzywa, posypać pokruszonym serem, wymieszać, schłodzić w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować