Sałatka śledziowa z pieczonym burakiem, ogórkami małosolnymi i rzodkiewką

4.5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób

Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna sałatka na bazie matiasów, z dodatkiem pieczonego buraka, ogórka małosolnego i chrupiących rzodkiewek.

  • 20 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 250 gram matiasów
    1 burak
    2 ogórki małosolne
    1 pęczek rzodkiewki
    1 łyżka majonezu
    1-2 łyżki śmietany
    1/2 łyżeczki chrzanu
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa z pieczonym burakiem, ogórkami małosolnymi i rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Matiasy zalewamy zimną wodą i moczymy pół godziny. Wymieniamy wodę i moczymy kolejne 30 minut. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę.

    Umytego buraka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po wystudzeniu obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do śledzi.

    Rzodkiewki kroimy w ćwierćplasterki, ogórki w kostkę. Dodajemy do reszty składników.

    Dodajemy majonez, śmietanę i chrzan. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Matias Buraki Rzodkiewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować