Będąc w klimatach śledziowych mam dziś propozycję na sałatkę śledziową z fasolą.Do tego papryka, konserwowy ogórek i szalotka i mamy całkiem fajna i smaczną potrawę na wigilijny stół.Nie wymaga dużo pracy a mamy coś nowego.
Składniki:
2 płaty śledziowe a la matias
1 puszka białej fasoli
1 mała szalotka
1/4 czerwonej papryki
1/4 żółtej papryki
1 duży ogórek konserwowy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól do smaku
pieprz do smaku
Śledziowa sałatka z fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety ( wymoczone ) pokroić w kostkę.
Fasolę odsączyć na sicie i przelać wodą.
Ogórka i szalotkę oraz obie papryki także pokroić w kostkę a natkę posiekać ale nie za drobno.
Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać do smaku sól i pieprz oraz kilka łyżek oleju i wymieszać sałatkę.
Gotową odstawić do lodówki do przegryzienia się smaków.
Podawać z pieczywem lub samą.
Komentarze