Na otarcie łez przy tarciu chrzanu, postanowiłam zrobić pyszną sałatkę. Dodatek pieczywa i dobrej szynki sprawi, że mamy fajną kolację w 15 minut.
Łatwy
Składniki:
370 g (1 słoik selera konserwowego)
150 g (1 mała puszka kukurydzy)
150 g sera żółtego (np. Ementaler)
100 g chrzanu tartego( może być kupny)
1 duża lub 2 małe, słodkie gruszki (np. Konferencja)
100 g majonezu
100 g śmietany
sól, pieprz do smaku
szczypiorek do dekoracji
Sałatka selerowa z chrzanem i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Selera i kukurydzę przesypujemy na sitko. Płuczemy pod bieżącą wodą i zostawiamy do odcieknięcia.
2. W misce łączymy śmietanę, majonez i chrzan.
3. Obraną ze skórki gruszkę i ser żółty ścieramy na tarle o drobnych oczkach.
4. Wszystko razem mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do dekoracji możemy użyć drobno pokrojonego szczypiorku.
Komentarze