Sałatka selerowa z chrzanem i gruszką

5 (3 ocen)

  • Łatwy

Na otarcie łez przy tarciu chrzanu, postanowiłam zrobić pyszną sałatkę. Dodatek pieczywa i dobrej szynki sprawi, że mamy fajną kolację w 15 minut.

  • Łatwy

Składniki:

  • 370 g (1 słoik selera konserwowego)
    150 g (1 mała puszka kukurydzy)
    150 g sera żółtego (np. Ementaler)
    100 g chrzanu tartego( może być kupny)
    1 duża lub 2 małe, słodkie gruszki (np. Konferencja)
    100 g majonezu
    100 g śmietany
    sól, pieprz do smaku
    szczypiorek do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Ser

Sałatka selerowa z chrzanem i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Selera i kukurydzę przesypujemy na sitko. Płuczemy pod bieżącą wodą i zostawiamy do odcieknięcia.
    2. W misce łączymy śmietanę, majonez i chrzan.
    3. Obraną ze skórki gruszkę i ser żółty ścieramy na tarle o drobnych oczkach.
    4. Wszystko razem mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Do dekoracji możemy użyć drobno pokrojonego szczypiorku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Seler Ser żółty Warzywa Gruszki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Bez gotowania

Podobne przepisy

To może cię zainteresować