Sałatka ryżowa (warstwowa)

4.51 (146 ocen)

  • 25 min

Smaczna i kolorowa sałatka z ryżu

  • 25 min

Składniki:

  • 3 torebki ryżu (3x 100g)
    1 por
    4 ogórki konserwowe
    4 jajka ugotowane na twardo
    200g wędliny (np. szynkowa)
    1 mały słoiczek majonezu (ok. 250g)
    ketchup do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.51 (146 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Wędliny

Sałatka ryżowa (warstwowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie (wg przepisu na opakowaniu). Po ugotowaniu odsączyć, wyłożyć do miski i odstawić do ostygnięcia. Białą część pora pokroić w cieńkie półplasterki (pokrojonego pora można sparzyć wrzątkiem, będzie łagodniejszy w smaku i lżej strawny, następnie wystudzić ). Ogórki, jajka i wędliny pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki układać warstwami w przezroczystej misce: najpierw połowa ryżu, ogórki, majonez rozsmarować, jajka, por, wędliny, pozostały ryż, a następnie wierzch udekorować ketchupem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Por Ryż Wędlina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować