3 torebki ryżu (3x 100g)
1 por
4 ogórki konserwowe
4 jajka ugotowane na twardo
200g wędliny (np. szynkowa)
1 mały słoiczek majonezu (ok. 250g)
ketchup do dekoracji
Sałatka ryżowa (warstwowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie (wg przepisu na opakowaniu). Po ugotowaniu odsączyć, wyłożyć do miski i odstawić do ostygnięcia. Białą część pora pokroić w cieńkie półplasterki (pokrojonego pora można sparzyć wrzątkiem, będzie łagodniejszy w smaku i lżej strawny, następnie wystudzić ). Ogórki, jajka i wędliny pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki układać warstwami w przezroczystej misce: najpierw połowa ryżu, ogórki, majonez rozsmarować, jajka, por, wędliny, pozostały ryż, a następnie wierzch udekorować ketchupem.
Smacznego!
Komentarze