Mam 25 lat, z zawodu jestem nauczycielką języka polskiego. Rzadko gotuję, a jeśli już, to zawsze coś własnego, według wymyślonego na poczekaniu przepisu. Ta sałatka również jest moim pomysłem.
Sałatka „prościutko” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy w bulionie z kostki lub w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej (lub kostki). Jajka gotujemy na twardo. Gdy ostygną, obieramy i kroimy w dużą kostkę.
2.Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę. Ogórki i cebulę również kroimy w kostkę.
3.Dodajemy osączone z zalewy groszek i kukurydzę oraz ryż. Doprawiamy pieprzem, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do
lodówki, żeby sałatka się przegryzła.
Komentarze