Sałatka pieczarkowa z mięsem

0 (0 ocen)

Przymierzałam się do sałatki "grzybowa polana" ale niestety... nie wyszła mi taka fotogeniczna jakbym chciała, mimo wszystko polecam bo w smaku jest rewelacyjna :)

Składniki:

  • 1 średnia pierś z kurczaka ok. 500 g
    5 - 6 dużych ugotowanych pieczarek (krótko, wystarczy 10 minut)
    2 ugotowane marchewki
    puszka 400 g groszku konserwowego
    4 - 5 jaj ugotowanych na twardo
    2 pęczki szczypioru
    3 ogórki małosolne lub konserwowe
    sok z 1 cytryny do gotowania pieczarek
    przyprawa do drobiu + łyżka octu balsamicznego do zamarynowania piersi
    na wierzch:
    18 jak najmniejszych białych pieczarek + kilka brązowych + ew. łyżka kurek marynowanych
    posiekana natka pietruszki
    pozostałe:
    sól, pieprz biały mielony
    majonez w ilości wg uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka pieczarkowa z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-14ci6xx 1. Mięso z piersi pokroić w kostkę, posypać ulubiona przyprawą do kurczaka, skropić octem balsamicznym, zamiennie może być sok z cytryny, odstawić do przegryzienia chociaż na 15 minut.
    Po tym czasie przesmażyć krótko na oleju z masłem (w proporcji 1:1) tylko do ścięcia się mięsa, odstawić do przestudzenia.
  • image-0qwcjd2 2. Kapelusze pieczarek wrzucić na osolony i zakwaszony sokiem z cytryny wrzątek, obgotować je ok. 8 - 10 minut, po czym przelać zimną wodą, odcedzić i lekko wycisnąć.
    Małe pieczarki spryskać olejem i odłożyć do dekoracji, duże pokroić w kostkę.
    Marchew, jajka, ogórki również pokroić tak jak pieczarki, szczypior posiekać (pozostawić połowę do dekoracji), wszystkie składniki łącznie z mięsem wymieszać z majonezem, doprawić do smaku.
  • image-1p0wb64 3. Dno tortownicy o śr. 18 cm wyłożyć folią spożywczą ułożyć na tym pieczarki kapeluszami do dołu, posypać posiekana natką pietruszki, posmarować lekko majonezem, uzupełnić sałatką lekko ją dociskając, wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • image-1l2bvql 4. Aby sałatkę wyjąć z tortownicy bez jej uszkodzenia przyłożyć płaski talerz na wierzch, odwrócić całość, delikatnie zdjąć obręcz i dno tortownicy.
    Jak już będzie stabilnie stała na talerzu cienko posmarować boki majonezem i obsypać posiekanym pozostałym szczypiorem.
  • image-0peysxd 5. Smacznego, polecam :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować