Przymierzałam się do sałatki "grzybowa polana" ale niestety... nie wyszła mi taka fotogeniczna jakbym chciała, mimo wszystko polecam bo w smaku jest rewelacyjna :)
Składniki:
1 średnia pierś z kurczaka ok. 500 g
5 - 6 dużych ugotowanych pieczarek (krótko, wystarczy 10 minut)
2 ugotowane marchewki
puszka 400 g groszku konserwowego
4 - 5 jaj ugotowanych na twardo
2 pęczki szczypioru
3 ogórki małosolne lub konserwowe
sok z 1 cytryny do gotowania pieczarek
przyprawa do drobiu + łyżka octu balsamicznego do zamarynowania piersi
na wierzch:
18 jak najmniejszych białych pieczarek + kilka brązowych + ew. łyżka kurek marynowanych
posiekana natka pietruszki
pozostałe:
sól, pieprz biały mielony
majonez w ilości wg uznania
Sałatka pieczarkowa z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z piersi pokroić w kostkę, posypać ulubiona przyprawą do kurczaka, skropić octem balsamicznym, zamiennie może być sok z cytryny, odstawić do przegryzienia chociaż na 15 minut.
Po tym czasie przesmażyć krótko na oleju z masłem (w proporcji 1:1) tylko do ścięcia się mięsa, odstawić do przestudzenia.
2.Kapelusze pieczarek wrzucić na osolony i zakwaszony sokiem z cytryny wrzątek, obgotować je ok. 8 - 10 minut, po czym przelać zimną wodą, odcedzić i lekko wycisnąć.
Małe pieczarki spryskać olejem i odłożyć do dekoracji, duże pokroić w kostkę.
Marchew, jajka, ogórki również pokroić tak jak pieczarki, szczypior posiekać (pozostawić połowę do dekoracji), wszystkie składniki łącznie z mięsem wymieszać z majonezem, doprawić do smaku.
3.Dno tortownicy o śr. 18 cm wyłożyć folią spożywczą ułożyć na tym pieczarki kapeluszami do dołu, posypać posiekana natką pietruszki, posmarować lekko majonezem, uzupełnić sałatką lekko ją dociskając, wstawić do lodówki na kilka godzin.
4.Aby sałatkę wyjąć z tortownicy bez jej uszkodzenia przyłożyć płaski talerz na wierzch, odwrócić całość, delikatnie zdjąć obręcz i dno tortownicy.
Jak już będzie stabilnie stała na talerzu cienko posmarować boki majonezem i obsypać posiekanym pozostałym szczypiorem.
Komentarze