Sałatka obiadowa z botwinką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min
  • Dla 8 osób

Botwina, czyli młode listki i korzenie buraka ćwikłowego, zawiera dużo witamin, żelaza i wapnia. Według naukowców liście botwiny zawierają substancje o działaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości, piękna i seksu. Korzyści z jedzenia ciemnozielonych listków, poprzetykanych bladoróżowymi nitkami, są ogromne.Botwina zawiera sporo witaminy A oraz K. Oprócz tego można w niej znaleźć witaminę D, E, C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwas foliowy i B12). Obfituje także w żelazo, magnez i potas. Ma też całkiem sporo fosforu i sodu

  • 10 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki

    1/2 pęczku koperku

    6 jajek L ugotowanych na twardo

    5 ogórków gruntowych

    5 rzodkiewek

    jogurt naturalny

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki

Sałatka obiadowa z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Warzywa myjemy, osuszamy. Z botwinki odkrawamy 2 buraczki i odkadamy na bok

    2. Buraczka kroimy w plastry a następnie w cieniutkie zapałki. Liście botwinki wraz z łodygami kroimy drobno.

    3. Ogórki obieramy i razem z rzodkiewką i jajkami kroimy w kostkę

    4. Do miski dodajemy botwinkę z buraczkiem, jajka, ogórki i rzodkiewkę. Dodaj jogurt i przyprawy wymieszaj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Ogórek Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować