Sałatka Meksykański Król Imprezy
- wyświetlono: 93902 |
- dodany do książki kucharskiej: 107 |
- polecenia: 5
Widowiskowa sałatka, która z pewnością stanie się hitem Waszej imprezy czy przyjęcia.
Składniki
500 g pieczarek,500 g mięsa mielonego,
2 czerwone cebule,
4 łyżki koncentratu pomidorowego,
pół główki sałaty lodowej,
4 pomidory,
200 g sera żółtego,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka czerwonej fasoli,
0,5 l gęstego jogurtu naturalnego,
6 łyżek majonezu,
paczka chipsów tortilla,
papryka ostra,
pieprz,
sól
Sposób przygotowania przepisu:
Sałatka Meksykański Król Imprezy
1. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Mięso mielone podsmażamy z odrobiną tłuszczu na patelni. W połowie smażenia dodajemy cebulę, doprawiamy do smaku przyprawami. Przed końcem smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Następnie mięso studzimy.
2. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry, podsmażamy je na masełku.
3. Sałatkę układamy warstwowo. Na spód dużej miski układamy porwaną sałatę lodową.
4. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i układamy na sałacie. Na pomidory kładziemy wystudzone mięso, a na mięso pieczarki.
5. Na pieczarkach układamy odsączoną z zalewy kukurydzę, a następnie fasolę.
6. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki lub kroimy w zapałki. Posypujemy nim sałatkę.
7. Z chipsów układamy koronę, a resztę kruszymy posypując sałatkę. Sałatkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin do przegryzienia.
Co podać na imprezie? Sprawdź najlepsze przepisy na słone przekąski
Porady
Sałatkę można podawać również na ciepło w tortilli.
Komentarze