szybka w przygotowaniu, lekka i jednocześnie sycąca
30 min
Dla 6 osób
Składniki:
1 mała główka sałaty lodowej
1 opakowanie sera typu feta
kilka czarnych oliwek
1 czerwona papryka
2 pomidory
kilka rzodkiewek
10 dag makaronu muszelki drobne
1 czerwona cebula
1 zielony ogórek
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
pieprz do smaku
suszone pomidory z bazylia i czosnkiem do smaku
Sałatka grecka z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę porwać na małe kawałki. Ser pokroić w kostkę. Oliwki i rzodkiewki pokroić w plasterki, pomidory w kostkę. Z papryki wyciąć gniazdo nasienne a miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać, przekroić na 4 części i pokroić w piórka. Ogórek obrać ze skórki i pokroić w pół plasterki. Makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą i odcedzić. Wszystkie składniki (oprócz sera) przełożyć do miski. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i suszonymi pomidorami. Sosem polać warzywa z makaronem i dobrze wszystko razem wymieszać. Sałatkę dać do miski przekładając ją kostkami sera typu feta. Przechowywać w lodówce.
Komentarze