Zdrowa, pyszna i mało kaloryczna sałatka z kaszą bulgur. W tej pysznej sałatce nie brakuje witamin i białka z ryby. „wiosenne danie”
30 min
Składniki:
150 g pszenicy durum ugotowanej
170 g filetu z makreli lub tuńczyka
1 pęczek rzodkiewki
2 ogórki małosolne
1 pomidor
1 łyżka soku z cytryny
dowolne kiełki
szczypiorek, koperek do smaku
pieprz do smaku
Sałatka fit z kaszą bulgur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy do miękkości, aż napęcznieje i wchłonie cały płyn. Rzodkiewkę, ogórki i pomidora kroimy w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. W miseczce mieszamy wszystkie składniki sałatki, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pieprzem. Makrelę odcedzamy z nadmiaru zalewy.
Na półmisku układamy plasterki rzodkiewek, na to sałatkę z kaszy bulgur a na środek rozkładamy filety z makreli. Po bokach rozkładamy dowolne kiełki. Sałatkę podajemy od razu lub schłodzoną.
Smacznego.
Komentarze