Sałatka ''bezludna wyspa" z selerem i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo i oddzielnie siekamy żółtka i białka.
Białą i jasnozieloną część pora drobno kroimy.
Ser żółty ścieramy na grubych oczkach
Szynkę kroimy w drobną kostkę.
Seler i kukurydzę odsączyć a plastry ananasa pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy ,dodajemy 4 łyżki majonezu i doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatkę przekładamy do głębszej miski ,dociskamy i odwracamy na talerz,aby uzyskać kształt wyspy.
Wierzch smarujemy cienko majonezem i posypujemy żółtkiem.
Na patyczki nabić oliwki i włożyć do sałatki.Na górze umieścić kilka listków pietruszki,aby wyglądały jak palmy.Smacznego!
Porady
Bardzo ładnie prezentuje się sałatka na niebieskim lub zielonym talerzu.
Komentarze