drożdżówki z makiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Prosty przepis na smaczne bułeczki i nie tylko...

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 mąki
    1 szklanka mleka
    3 łyżki cukru
    5 dag drożdży
    2-3 jajka
    2-3 łyżki oliwy


    Nadzienie:
    gotowy mak z puszki,twaróg,twarda marmolada itp

Drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić z 3 łyżkami cukru i mlekiem. Następnie wymieszać mąkę, jajka, oliwę oraz mleko (z rozrobionym cukrem i drożdżami). Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Odstawić do podwojenia objętości.
  • 2. Rozwałkować ciasto,nadziewać i formować bułeczki,grzebyki itd.wg własnego pomysłu.Układać na blaszce wyłożonej papierem. Pozostawić jeszcze na ok. 30 minut by znowu trochę podrosło. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut.

Porady

Bułeczki z makiem można polać lukrem ( cukier puder wymieszać z mlekiem na gęsto lejącą masę ) Z tego ciasta można też upiec placek drożdżowy z owocami sezonowymi i kruszonką.

Komentarze

Podobne przepisy