Drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrobić z 3 łyżkami cukru i mlekiem. Następnie wymieszać mąkę, jajka, oliwę oraz mleko (z rozrobionym cukrem i drożdżami). Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Odstawić do podwojenia objętości.
2.Rozwałkować ciasto,nadziewać i formować bułeczki,grzebyki itd.wg własnego pomysłu.Układać na blaszce wyłożonej papierem. Pozostawić jeszcze na ok. 30 minut by znowu trochę podrosło. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut.
Porady
Bułeczki z makiem można polać lukrem ( cukier puder wymieszać z mlekiem na gęsto lejącą masę )
Z tego ciasta można też upiec placek drożdżowy z owocami sezonowymi i kruszonką.
Komentarze