Sałatka ateńska

4.4 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sałatka pożywna, smaczna i kolorowa. Szybka i prosta w przygotowaniu, swoim smakiem i wyglądem skusi niejednego niejadka. Przepis pochodzi z bardzo starej książki mojej babci.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pomidory duże 4,
    ogórek świeży 1 duży,
    cebula,
    ser feta 200 g,
    oliwki nadziewane,
    sałata zielona,
    rodzynki 2 łyżki,
    oregano 1/2 łyżeczki,
    gotowy sos winegret ,
Wystaw ocenę:

4.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ateńska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry i posolić.
    Ogórki obrać pokroić w plastry.
    Cebulę po obraniu pokroić w prążki, zanurzyć je na kilka minut w zimnej wodzie - odsączyć.
    Ser pokroić w kostkę, rodzynki sparzyć a liście sałaty dokładnie opłukać i osuszyć.
    Na dwóch dużych talerzach rozłożyć liście sałaty, w środku rozłożyć po połowie pokrojony ser, dookoła ułożyć przygotowane pomidory oraz ogórki.
    Polać sosem winegret przygotowanym według opisu na opakowaniu i wymieszanym z oregano, posypać odsączonymi rodzynkami i udekorować oliwkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować