Sałatka pożywna, smaczna i kolorowa. Szybka i prosta w przygotowaniu, swoim smakiem i wyglądem skusi niejednego niejadka. Przepis pochodzi z bardzo starej książki mojej babci.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
pomidory duże 4,
ogórek świeży 1 duży,
cebula,
ser feta 200 g,
oliwki nadziewane,
sałata zielona,
rodzynki 2 łyżki,
oregano 1/2 łyżeczki,
gotowy sos winegret ,
Sałatka ateńska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry i posolić.
Ogórki obrać pokroić w plastry.
Cebulę po obraniu pokroić w prążki, zanurzyć je na kilka minut w zimnej wodzie - odsączyć.
Ser pokroić w kostkę, rodzynki sparzyć a liście sałaty dokładnie opłukać i osuszyć.
Na dwóch dużych talerzach rozłożyć liście sałaty, w środku rozłożyć po połowie pokrojony ser, dookoła ułożyć przygotowane pomidory oraz ogórki.
Polać sosem winegret przygotowanym według opisu na opakowaniu i wymieszanym z oregano, posypać odsączonymi rodzynkami i udekorować oliwkami.
Komentarze