Sałata gotowana w mleku

4.5 (147 ocen)

  • 30 min

Przepis pochodzi z poradnika kucharskiego wydanego w 1930 roku. Sałatę podajemy jako dodatek do dania głównego. Można użyć sałaty masłowej lub lodowej.

  • 30 min

Składniki:


  • 1-2 główki sałaty (masłowej lub lodowej)
    litr mleka
    3 g masła
    bułka tarta
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałata gotowana w mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę dzielimy na liście ,płuczemy i sparzamy we wrzątku ,wkładamy do rondla ,dodajemy odrobinę soli i zalewamy mlekiem. Gdy mleko zagotuje się ,chwilę przetrzymujemy ją (2 min) ciągle mieszając. Następnie wyjmujemy ,osączamy i podajemy z bułką tartą przyrumienioną na maśle.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować