Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym

4.5 (163 ocen)

To moja własna wariacja na temat polskich sajgonek. Jest to połączenie kuchni wietnamskiej z polską tradycją, a także dowód na to, że sajgonki można przygotować na wiele sposobów.

Składniki:

  • SAJGONKI:
    - 20 arkuszy papieru ryżowego
    - papryka żółta i czerwona (połowa do farszu, połowa do sosu)
    - 2 marchewki
    - 2 pietruszki
    - ok. 150 g makaronu nitki z kurkumą
    - pół kilograma mięsa mielonego
    - garść płatków migdałowych
    - natka pietruszki
    - sól, pieprz
    - słodka i ostra papryka
    - oregano

    SOS SŁODKO-KWAŚNY:
    - olej roślinny
    - 1 cebula
    - 3 ząbki czosnku
    - 5-6 dużych pomidorów
    - papryka żółta i czerwona
    - puszka kukurydzy konserwowej
    - puszka ananasa w kawałkach
    - 2 łyżki octu winnego
    - 3 płaskie łyżki cukru
    - sól, pieprz, papryka słodka i ostra
    - mąka ziemniaczana
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sajgonki

Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umieścić w misce i zalać wrzącą wodą. Po 10-15 min obrać ze skóry. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso mielone usmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem, po czym wrzucić do miski, gdzie będzie mieszany farsz.
  • 2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać obrane ze skóry pomidory. Poddusić. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę (pół czerwonej i pół żółtej). Odsączyć ananasa i kukurydzę, a następnie dodać je do sosu. Zostawić 5 łyżek soku z ananasa. Dodać 2 łyżki octu winnego lub 1 łyżkę zwykłego octu, 3 płaskie łyżki białego cukru. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Gotować 5-10 min.
  • Sos słodko-kwaśny 3. W 5 łyżkach soku z ananasa rozrobić mąkę ziemniaczaną i zagęścić sos. Gotować na wolnym ogniu 10 min. W międzyczasie do dużej miski nalać przegotowanej gorącej wody (do namaczania papieru ryżowego).
  • Farsz do sajgonek 4. Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie, krótkie słupki. Paprykę pokroić w kostkę. Razem z płatkami migdałowymi smażyć na tej samej patelni, co mięso, bez dodawania tłuszczu. Smażyć metodą stir-fry, czyli energicznie mieszając. Na koniec dodać oregano. Usmażone warzywa wrzucić do miski z mięsem. Dodać ugotowany makaron. Doprawić do smaku. Wymieszać.
  • Na namoczony papier ryżowy nakładamy 2 łyżki farszu (nie może go być za dużo) 5. Pojedyncze arkusze papieru ryżowego namaczać w letniej wodzie, kłaść na desce. Nakładać po 1-2 łyżki farszu (nie może go być dużo, gdyż sajgonki rozpadną się na patelni) w sporej odległości od końca arkusza (jak na zdjęciu).
  • Zawijamy farsz, a następnie boki papieru do środka 6. Zawijamy koniec arkusza do środka, by zakryć farsz. Następnie zaginamy do środka jego boki i zwijamy całość do wewnątrz (na opakowaniu jest instrukcja). Sajgonki smażymy na 3 mm oleju, aż się zarumienią. Polewamy sosem i gotowe.

Porady

Przepis wystarcza na 25 sajgonek. Najlepiej podawać z ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować