Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym

  • wyświetlono: 2283 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

To moja własna wariacja na temat polskich sajgonek. Jest to połączenie kuchni wietnamskiej z polską tradycją, a także dowód na to, że sajgonki można przygotować na wiele sposobów.

Składniki

SAJGONKI:
- 20 arkuszy papieru ryżowego
- papryka żółta i czerwona (połowa do farszu, połowa do sosu)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- ok. 150 g makaronu nitki z kurkumą
- pół kilograma mięsa mielonego
- garść płatków migdałowych
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka
- oregano

SOS SŁODKO-KWAŚNY:
- olej roślinny
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5-6 dużych pomidorów
- papryka żółta i czerwona
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszka ananasa w kawałkach
- 2 łyżki octu winnego
- 3 płaskie łyżki cukru
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- mąka ziemniaczana

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sajgonki z sosem słodko-kwaśnym

  • 1. Pomidory umieścić w misce i zalać wrzącą wodą. Po 10-15 min obrać ze skóry. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso mielone usmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem, po czym wrzucić do miski, gdzie będzie mieszany farsz.
  • 2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać obrane ze skóry pomidory. Poddusić. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę (pół czerwonej i pół żółtej). Odsączyć ananasa i kukurydzę, a następnie dodać je do sosu. Zostawić 5 łyżek soku z ananasa. Dodać 2 łyżki octu winnego lub 1 łyżkę zwykłego octu, 3 płaskie łyżki białego cukru. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Gotować 5-10 min.
  • Sos słodko-kwaśny3. W 5 łyżkach soku z ananasa rozrobić mąkę ziemniaczaną i zagęścić sos. Gotować na wolnym ogniu 10 min. W międzyczasie do dużej miski nalać przegotowanej gorącej wody (do namaczania papieru ryżowego).
  • Farsz do sajgonek4. Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie, krótkie słupki. Paprykę pokroić w kostkę. Razem z płatkami migdałowymi smażyć na tej samej patelni, co mięso, bez dodawania tłuszczu. Smażyć metodą stir-fry, czyli energicznie mieszając. Na koniec dodać oregano. Usmażone warzywa wrzucić do miski z mięsem. Dodać ugotowany makaron. Doprawić do smaku. Wymieszać.
  • Na namoczony papier ryżowy nakładamy 2 łyżki farszu (nie może go być za dużo)5. Pojedyncze arkusze papieru ryżowego namaczać w letniej wodzie, kłaść na desce. Nakładać po 1-2 łyżki farszu (nie może go być dużo, gdyż sajgonki rozpadną się na patelni) w sporej odległości od końca arkusza (jak na zdjęciu).
  • Zawijamy farsz, a następnie boki papieru do środka6. Zawijamy koniec arkusza do środka, by zakryć farsz. Następnie zaginamy do środka jego boki i zwijamy całość do wewnątrz (na opakowaniu jest instrukcja). Sajgonki smażymy na 3 mm oleju, aż się zarumienią. Polewamy sosem i gotowe.

Porady

Przepis wystarcza na 25 sajgonek. Najlepiej podawać z ryżem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatakuchnia azjatyckaSajgonkiprzepis_miesiąca1000
 

Komentarze

Podobne przepisy

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Dodane przez: bogusia82

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Pyszny słodko-kwaśny ,doskonale...

danie

Dodane przez: maalikaa

Naleśniki z pieczarkami w sosie słodko -...

Pieczarki z serkiem, naleśniki...

Kartofelki z sosem słodko-kwaśnym

Dodane przez: e-jola1

Kartofelki z sosem słodko-kwaśnym

Do tego dania polecam "Karczek...

kurczak z warzywami w sosie słodko kwaśnym

Dodane przez: tatalia

kurczak z warzywami w sosie słodko kwaśnym

znakomity pomysł na obiad

wieprzowina w sosie słodko-kwasnym

Dodane przez: olinek_82

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Tak przygotowana wieprzowina jest...