Śledzie z sosem słodko-kwaśnym

4.5 (157 ocen)

  • Średni

Śledzik lubi pływać. Jednak nie tym razem. Teraz wygrzewa się pod kołdrą z sosu słodko-kwaśnego :)

  • Średni

Składniki:

  • - płaty śledziowe wymocozne w wodzie: 3 sztuki
    - jabłka: 2 sztuki
    - olej rzepakowy: 1 łyżka
    - cytryna,: 1 sztuka
    - cukier: 1 łyżeczka
    - koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
    - sól, pieprz mielony: 1 szczypta
    - pieprz w ziarnach: 1 szczypta
    - liść laurowy: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z sosem słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie kroimy na kawałki, układamy na talerzu.

    Jabłka kroimy drobniutko.

    Olej rozgrzewamy w garnku, przesmażamy na nim jabłka aż zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem mielonym, dodajemy sok i skórkę z cytryny, listki laurowe, koncentrat pomidorowy i odrobinę wody. Mieszamy, przykrywamy i dusimy z 10 minut. Studzimy.

    Gotowy sos wykładamy na śledzie. Posypujemy pieprzem w ziarnach.

    Chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować