Lasagne z sosem słodko- kwaśnym

4.5 (163 ocen)

Danie, które z pewnością nie raz się zrobi.

Składniki:

  • Płaty lasagne: 15 sztuk
    0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
    zioła (bazylia, oregano, zioła prowansalskie)
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    2 szklanki mleka
    sól. pieprz, gałka muszkatołowa
    200 g sera żółtego startego
    125 g sera mozzarella
    sos słodko-kwaśny-
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-slodko-kwasny-6
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos beszamelowy

Lasagne z sosem słodko- kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Smażamy mięso mielone, gdy nie będzie już surowe dodajemy zioła i sos słodko- kwaśny. (Sos robiłam w lecie, dodałam link w razie czego. Do lasagne dodałam 2 słoiczki).
  • 2. SOS BESZAMELOWY:: masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Gdy się rozpuści dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Od razu, gdy utworzy się jednolita masa, wlewamy powoli mleko. Cały czas podgrzewamy na małym ogniu i energicznie mieszamy, by nie powstała wielka klucha. Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji, znikną wszystkie ewentualne grudki. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dno kładziemy płaty nieugotowanego makaronu, a na nie warstwę mięsa, ser żółty i rozprowadzamy cienką warstwę sosu beszamelowego. Powtarzamy tą kolejność 4-5 razy. Na wierzch kładziemy płaty makaronu, pozostałą część sosu beszamelowego, posypujemy serem żółtym i i układamy mozzarelle. Można posypać jeszcze ziołami.
  • 4. Pieczemy w piekarniku 40- 50 minut w 180 stop.C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować