Sajgonki z kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • 20 min

Uwielbiam sajgonki, ale nie znoszę monotonnych posiłków, dlatego często eksperymentuję z farszem do nich, a to efekt takich doświadczeń- i to udany :)

  • 20 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
    6 średnich pieczarek
    1 średnia marchew
    1 czubata łyżka sproszkowanych suszonych grzybów
    duża garść kiełków fasoli mung ze słoiczka
    ½ średniej cebuli
    3-4 liście kapusty pekińskiej
    2 małe pomidory
    sos sojowy
    papier ryżowy
    olej rzepakowy
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sajgonki z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego. Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzamy, dodajemy do warzyw, studzimy. Dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz drobno posiekaną kapustę. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy do pozostałych składników wraz z kiełkami fasoli mung i sproszkowanymi grzybami (proszek uzyskałam używając rozdrabniacza, ale można do tego celu użyć np. elektrycznego młynka do kawy), doprawiamy do smaku pieprzem i sosem sojowym. Papier ryżowy moczymy przez 1-2 sekundy w wodzie (można go smarować wodą przy pomocy pędzelka, ale poręczniej jest nalać wodę do miski i zanurzać na chwilę arkusze papieru), nakładamy farsz, zwijamy sajgonki i smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować