Przepis na ten smakołyk dostałam od Wietnamczyka, czyli można powiedzieć że z pierwszej ręki. Kiedyś już je robiłam, tym razem od A do Z zrobiły moje wnuki, smakowały rewelacyjnie :)

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej (może być mięso mielone z kurczaka)
    2 pęczki szczypioru razem z cebulkami
    2 średnie kalarepy lub 1/2 średniej kapusty pekińskiej + 3 mniejsze marchewki
    35 - 50 g grzybów Mun
    100 g makaronu sojowego
    6 jajek
    1 łyżka z czubkiem wegety, pieprz mielony
    paczka 45 szt. płatów ryżowych
    olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sajgonki Przystawki

Sajgonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0fy9p2p 1. Z podanych proporcji wychodzi 45 sztuk.

    Mięso zmielić.
    Szczypior posiekać razem z cebulkami.
    Kalarepki i marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jeśli zamiast kalarepek mamy pekińską wówczas pociąć z cieniutkie paseczki.
    Grzyby wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie, po pół godzinie odcedzić, odkroić twarde, zgrubiałe części ze spodniej trony kapeluszy, pociąć na cienkie paski.
  • image-0uyjb42 2. Makaron sojowy zamoczyć na ok. 25 minut w zimnej wodzie, jak zmięknie pokroić nożyczkami na 2 - centymetrowe kawałki.
  • image-0vdx4t0 3. Wszystkie składniki farszu wymieszać, dodając surowe jajka, wegetę, pieprz mielony.
    Do zawijania sajgonek potrzebne będą 2 naczynia, miska lub głęboki talerz z zimną wodą i gładka płaska powierzchnia np. płytki duży talerz lub jak u mnie odwrócone szklane naczynie do zapiekania.

    Płat ryżowy zanurzyćw wodzie z jednej i drugiej strony płynnym ruchem, położyć go na płaskim naczyniu, nałożyć łyżkę farszu.
  • image-044p3cr 4. Zawijać jak gołąbki uważając aby nie pozostawić w środku widocznych pęcherzy powietrza.
    Ułożyć na talerzu tak aby się nie stykały ze sobą bo się posklejają.
  • image-0ix124h 5. Wrzucać na gorący olej, smażyć z obu stron na rumiano, jeśli we frytownicy to w temp. 160 stopni.
    Po wyjęciu osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
  • image-0wxbxcj 6. Smacznego !!!

Porady

Jeżeli nie mamy makaronu sojowego możemy z niego zrezygnować ale nie dawać w zamian makaronu ryżowego - rada znajomego Wietnamczyka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować