Sajgonki

5 (154 ocen)

  • 45 min

Lubię eksperymentować z kuchnia orientalną, Klasyczne pyszne sajgonki.

  • 45 min

Składniki:

  • Papier ryżowy (duży)
    500 g mięsa mielonego wieprzowego
    6 liści kapusty pekińskiej
    3 małe cebule
    2 średniej wielkości marchewki
    100 g makaronu ryżowego
    2 jajka
    pół opakowania suszonych grzybów mun
    sos sojowy
    sól, pieprz, vegeta
    sos chili słodki lub sos do sajgonek

Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sajgonki

Sajgonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie - ok. 20 min. Makaron moczyć pod przykryciem ok. 5 minut.
  • 2. Marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Większe części grzybów przekroić, makaron pokroić w paski ok. 4-5 cm, cebule pokroić w drobna kostkę. Kapustę pekińską kroić bez białych części w krótkie wstążki.
  • 3. Mięso, makaron, grzyby, marchew, kapustę i cebulę włożyć do dużej miski. Wbić dwa jajka. Doprawić sosem sojowym, pieprzem, solą i vegetą.
  • 4. Papier ryżowy na chwilkę zamoczyć w letniej wodzie, tak aby zmiękł. Położyć na stole. Nałożyć porcję mięsa, przykryć papierem, zagiąć rogi, zawinąć sajgonek. Może się to kojarzyć z formowaniem gołąbków.
  • 5. Sajgonki smażyć na głębokim oleju, na rumiany kolor. Podawać z ryżem i sosem chili.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Orientalna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować