Lubię eksperymentować z kuchnia orientalną, Klasyczne pyszne sajgonki.
45 min
Składniki:
Papier ryżowy (duży)
500 g mięsa mielonego wieprzowego
6 liści kapusty pekińskiej
3 małe cebule
2 średniej wielkości marchewki
100 g makaronu ryżowego
2 jajka
pół opakowania suszonych grzybów mun
sos sojowy
sól, pieprz, vegeta
sos chili słodki lub sos do sajgonek
1.Grzyby namoczyć w gorącej wodzie - ok. 20 min. Makaron moczyć pod przykryciem ok. 5 minut.
2.Marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Większe części grzybów przekroić, makaron pokroić w paski ok. 4-5 cm, cebule pokroić w drobna kostkę. Kapustę pekińską kroić bez białych części w krótkie wstążki.
3.Mięso, makaron, grzyby, marchew, kapustę i cebulę włożyć do dużej miski. Wbić dwa jajka. Doprawić sosem sojowym, pieprzem, solą i vegetą.
4.Papier ryżowy na chwilkę zamoczyć w letniej wodzie, tak aby zmiękł. Położyć na stole. Nałożyć porcję mięsa, przykryć papierem, zagiąć rogi, zawinąć sajgonek. Może się to kojarzyć z formowaniem gołąbków.
5.Sajgonki smażyć na głębokim oleju, na rumiany kolor. Podawać z ryżem i sosem chili.
Komentarze