Ryżowy bałwanek w rozgrzewającym gulaszem.

5 (1 ocen)

Idealny na święta i nie tylko :)

Składniki:

  • a) Bałwanek:
    • 20 dag ryżu,
    • ok 10 dag startego sera żółtego,
    • ¼ cebuli startej na drobnych oczkach,
    • 2 pieczarki starte na drobnych oczkach,
    • oliwa z oliwek,

    b) Gulasz z udźca indyka
    • ok. 50 dag udźca indyka,
    • ½ marchewki,
    • 1 cebula,
    • 4-5 pieczarek,
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
    • liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
    • 1 mała suszona papryczka peperoncino,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • 3-4 łyżki śmietany,
    • oliwa z oliwek,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryżowy bałwanek w rozgrzewającym gulaszem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryżowy bałwanek w rozgrzewającym gulaszem. 1. a) Ryż ugotować na miękko w osolonej wodzie. Dodać starty na drobnych oczkach ser żółty i dobrze wymieszać. Masę rozłożyć na wilgotnej desce do krojenia. Cebulkę i pieczarki poddusić na oliwie. Na dłoni ułożyć placek ryżu, na środek nałożyć farsz i oblepić ryżem. Uformować kulki.

    b) Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę i lekko rumienimy, dodajemy startą na tarce marchewkę, pokrojone pieczarki i mięso, wszystko podsmażamy. Następnie zalewamy całość wrzącą wodą tak, aby zakryło całkowicie mięsa. Dodajemy liść laurowy ziele angielskie i papryczkę, sól, pieprz. Dusimy pod przykryciem około 60 min (w szybkowarze około 40 min). Gdy mięso jest mięciutkie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy aby nam się nie zważyła, następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przykrywamy jeszcze na około 10 min.
    Pyszny rozgrzewający gulasz jest już gotowy.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować