a) Bałwanek:
• 20 dag ryżu,
• ok 10 dag startego sera żółtego,
• ¼ cebuli startej na drobnych oczkach,
• 2 pieczarki starte na drobnych oczkach,
• oliwa z oliwek,
b) Gulasz z udźca indyka
• ok. 50 dag udźca indyka,
• ½ marchewki,
• 1 cebula,
• 4-5 pieczarek,
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
• liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
• 1 mała suszona papryczka peperoncino,
• Sól, pieprz do smaku,
• 3-4 łyżki śmietany,
• oliwa z oliwek,
Ryżowy bałwanek w rozgrzewającym gulaszem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.a) Ryż ugotować na miękko w osolonej wodzie. Dodać starty na drobnych oczkach ser żółty i dobrze wymieszać. Masę rozłożyć na wilgotnej desce do krojenia. Cebulkę i pieczarki poddusić na oliwie. Na dłoni ułożyć placek ryżu, na środek nałożyć farsz i oblepić ryżem. Uformować kulki.
b) Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę i lekko rumienimy, dodajemy startą na tarce marchewkę, pokrojone pieczarki i mięso, wszystko podsmażamy. Następnie zalewamy całość wrzącą wodą tak, aby zakryło całkowicie mięsa. Dodajemy liść laurowy ziele angielskie i papryczkę, sól, pieprz. Dusimy pod przykryciem około 60 min (w szybkowarze około 40 min). Gdy mięso jest mięciutkie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy aby nam się nie zważyła, następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przykrywamy jeszcze na około 10 min.
Pyszny rozgrzewający gulasz jest już gotowy.
Smacznego!
Komentarze