Kiedy mamy więcej czasu możemy sami przygotować taki sos, lub z braku czasu użyć gotowego. Zapiekanka jest smaczna, syta i prosta w wykonaniu :)
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
400 g mięsa mielonego z indyka
200 g makaronu penne
150 g pieczarek
1 sos słodko-kwaśny( 520 g)
1 papryka czerwona
150 g startego, żółtego sera
200 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia
szczypiorek do posypania
Zapiekanka makaronowa z mielonym i sosem słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
2.Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa wraz z grzybami przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem, chwilę podsmażyć.
3.Następnie na patelnię dołożyć mięso mielone i smażyć do miękkości mięsa. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec połączyć z sosem słodko-kwaśnym.
4.Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron, a na to mielone z sosem. Piec 30 minut w 180 st. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym, żółtym serem i zrumienić. Zapiekankę podawać na ciepło, posypaną szczypiorkiem. Smacznego!
Komentarze