Zapiekany ryż z warzywami

0 (0 ocen)

To danie powstało niespodziewanie gdy miałam niezapowiedzianych gości. Wyszło smacznie.

Składniki:

  • 3 torebki ryżu, garść mrożonej fasoli szparagowej, garść poszatkowanej kapusty pekińskiej, duża marchewka, połówka brokuły, 30 dag. mięsa mielonego wieprzowego,połowa czerwonej papryki, cebula, przyprawy. SOS; 4 czubate łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Sosy

Zapiekany ryż z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sos niby prosty a smaczny 1. Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli, odstawiamy. Na rozgrzaną patelnie z dodatkiem oleju dodajemy, z tartą na tarce o dużych oczkach marchewkę, fasole, kapustę pekińską, pokrojone w kostkę cebule i paprykę oraz pokrojony na drobne różyczki brokuł. Dusimy na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy mięso i przyprawy wg własnego gustu, mieszamy i smażymy bez pokrywki aż woda odparuje. Na posmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne wykładamy ryż smarujemy częścią sosu na to wykładamy warzywa z mięsem, smarujemy resztą sosu. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika w 190 stopniach na ok 25-30 min.

Porady

Zapiekankę można posypać świeżym koperkiem lub innymi ziołami i startym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Fasola Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować