Ryż z rybą i cebulką

0 (0 ocen)

Pomysł na to danie był krótki: ma być szybko i smacznie. Tak powstał szybki i prosty w przygotowaniu obiad w postaci ryżu z rybą i czerwoną cebulką, z nutką bazylii i szczypiorku.Jest smaczny i pożywny.

Składniki:

  • 500g rybnego filetu bez skóry
    2 woreczki ryżu
    2 czerwone cebule
    1 marchewka
    2-3 ząbki czosnku
    1 szklanka wytrawnego białego wina
    Pęczek szczypiorku
    Pęczek bazylii
    2 łyżeczki musztardy
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    Sól
    Pieprz
    Oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Wina Risotto

Ryż z rybą i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  • 2. Rybę dzielimy na cząstki i oprószamy solą oraz pieprzem, cebulę i czosnek siekamy, marchew kroimy w słupki.
  • 3. Na patelnię wlewamy oliwę, podsmażamy na niej cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, dodajemy sproszkowane papryki, musztardę i miód, chwilę całość mieszamy i podsmażamy. Następnie dodajemy rozdrobnioną rybę, marchew, drobno posiekaną bazylię i szczypior, a całość zalewamy winem. Dusimy aż marchew będzie miękka, a wino znacząco się zredukuje. W razie potrzeby doprawiamy.
  • 4. Patelnie zdejmujemy z gazu, dodajemy ryż, całość mieszamy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować