Pomysł na to danie był krótki: ma być szybko i smacznie. Tak powstał szybki i prosty w przygotowaniu obiad w postaci ryżu z rybą i czerwoną cebulką, z nutką bazylii i szczypiorku.Jest smaczny i pożywny.
Ryż z rybą i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
2.Rybę dzielimy na cząstki i oprószamy solą oraz pieprzem, cebulę i czosnek siekamy, marchew kroimy w słupki.
3.Na patelnię wlewamy oliwę, podsmażamy na niej cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, dodajemy sproszkowane papryki, musztardę i miód, chwilę całość mieszamy i podsmażamy. Następnie dodajemy rozdrobnioną rybę, marchew, drobno posiekaną bazylię i szczypior, a całość zalewamy winem. Dusimy aż marchew będzie miękka, a wino znacząco się zredukuje. W razie potrzeby doprawiamy.
4.Patelnie zdejmujemy z gazu, dodajemy ryż, całość mieszamy i podajemy.
Komentarze