Ryż z krewetkami, szpinakiem i parmigiano reggiano

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Na obiad - chociaż pewnie na samym tym daniu się nie skończy gdyż bardzo zaostrza apetyt :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Krewetki

    Ryż 3 kolory

    Szpinak liście

    Parmigiano Reggiano

    Śmietana

    Kostka masła

    Oliwa

    Sól, Pieprz biały

    Ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryżem

Ryż z krewetkami, szpinakiem i parmigiano reggiano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki obrać z pancerzyków - ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Przygotować zawczasu prosty sos - starte Parmigiano Reggiano wymieszać z około 5-6 łyżkami śmietany, posolić i dodać biały pieprz. Posiekać drobno 3 ząbki czosnku. W woku rozgrzać jedną czwartą kostki masła dodać trochę oliwy - poczekać aż masło się rozpuści. Wtedy zaczynamy od krewetek wrzucając je mrożone na patelnię. Dusimy ok 7-9 minut aż zmiękną, następnie dodajemy liście szpinaku z posiekanym czosnkiem - gdy sztywne liście też zmiękną redukując objętość do ok. jednej czwartej - wtedy dodajemy ryż - dusimy jeszcze jakieś trzy minuty. potem wylewamy na patelnię wcześniej przygotowany sos - mieszamy dokładnie i trzymamy na ogniu aż sos z ryżem zacznie bulgotać spróbować - gdyby było za bardzo mdłe można dodać soli lub pieprzu -potem zdjąć z patelni, przełożyć na talerz i od razu jeść :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować