Ryż z krewetkami, szpinakiem i parmigiano reggiano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki obrać z pancerzyków - ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Przygotować zawczasu prosty sos - starte Parmigiano Reggiano wymieszać z około 5-6 łyżkami śmietany, posolić i dodać biały pieprz. Posiekać drobno 3 ząbki czosnku. W woku rozgrzać jedną czwartą kostki masła dodać trochę oliwy - poczekać aż masło się rozpuści. Wtedy zaczynamy od krewetek wrzucając je mrożone na patelnię. Dusimy ok 7-9 minut aż zmiękną, następnie dodajemy liście szpinaku z posiekanym czosnkiem - gdy sztywne liście też zmiękną redukując objętość do ok. jednej czwartej - wtedy dodajemy ryż - dusimy jeszcze jakieś trzy minuty. potem wylewamy na patelnię wcześniej przygotowany sos - mieszamy dokładnie i trzymamy na ogniu aż sos z ryżem zacznie bulgotać spróbować - gdyby było za bardzo mdłe można dodać soli lub pieprzu -potem zdjąć z patelni, przełożyć na talerz i od razu jeść :)
Komentarze