Ryż jabłkowo - gruszkowy na mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dno garnka wkładam masło, rozpuszczam i wsypuję ryż. Mieszam i podlewam 1 szklanką ciepłego mleka. Ryż mieszam od czasu do czasu, bo szybko wchłania mleko. Gdy widzę,że ryż potrzebuje mleko dolewam stopniowo pozostałe ciepłe mleko i mieszam, aż ryż zmięknie i zwiększy objętość. Gdy ryżu nie mieszam pozostawiam pod przykryciem na wolnym ogniu. Ryż gotuję około 30 minut. Pod koniec dosładzam ryż cukrem wg uznania.
2.Jabłka i gruszki obrać ze skórki i zetrzeć do garnka na tarce o dużych oczkach. Dodaj cukier i korzeń cynamonu lub cynamon w proszku ok 1 łyżeczki. Gotujemy około 15 minut do odparowania soku.
3.Na dno naczynia ceramicznego wykładam 3/4 ryżu i wygładzam wierzch. Następnie wykładam na ryż jabłka z gruszkami.
4.Z pozostałego ryżu za pomocą 2 łyżek formułuję zgrabne łezki, które kładę na jabłkach. Można również ryż rozłożyć na jabłkach. na koniec ścieram na tarce zimne masło i posypuję lekko cynamonem.
5.Ostatnim etapem jest zapiekanie ryżu przykrytego folią aluminiową w piekarniku przez 20 minut w 180 st.
Komentarze