Ryż jabłkowo - gruszkowy na mleku

3 (1 ocen)

  • 60 min

Smaczna propozycja na słodką zapiekankę ryżową, która można podać na piątkowy obiad lud deser.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    ok 1 litr mleka
    2 szklanki ryżu do risotto
    2 cukry waniliowe
    4 łyżki cukru
    2-3 łyżki masła

    masa jabłkowa:
    4 duże jabłka
    2 gruszki
    2-3 łyżkii cukru
    cynamon korzeń i w proszku
    50g zimnego masła
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Ryż jabłkowo - gruszkowy na mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ryż 1. Na dno garnka wkładam masło, rozpuszczam i wsypuję ryż. Mieszam i podlewam 1 szklanką ciepłego mleka. Ryż mieszam od czasu do czasu, bo szybko wchłania mleko. Gdy widzę,że ryż potrzebuje mleko dolewam stopniowo pozostałe ciepłe mleko i mieszam, aż ryż zmięknie i zwiększy objętość. Gdy ryżu nie mieszam pozostawiam pod przykryciem na wolnym ogniu. Ryż gotuję około 30 minut. Pod koniec dosładzam ryż cukrem wg uznania.
  • jabłka z gruszkami 2. Jabłka i gruszki obrać ze skórki i zetrzeć do garnka na tarce o dużych oczkach. Dodaj cukier i korzeń cynamonu lub cynamon w proszku ok 1 łyżeczki. Gotujemy około 15 minut do odparowania soku.
  • ryż 3. Na dno naczynia ceramicznego wykładam 3/4 ryżu i wygładzam wierzch. Następnie wykładam na ryż jabłka z gruszkami.
  • ryz 4. Z pozostałego ryżu za pomocą 2 łyżek formułuję zgrabne łezki, które kładę na jabłkach. Można również ryż rozłożyć na jabłkach. na koniec ścieram na tarce zimne masło i posypuję lekko cynamonem.
  • ryż 5. Ostatnim etapem jest zapiekanie ryżu przykrytego folią aluminiową w piekarniku przez 20 minut w 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Jabłka Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować