Ryba z porami, gruszkami i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białą część pora i cebulę drobno kroimy, a następnie blanszujemy w sitku nałożonym na garnek z gorącą wodą przez 3 minuty.
2.Na głęboką patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, do rozgrzanej oliwy dodajemy kawałki masła. Kiedy masło się rozpuści, na patelnię wrzucamy pora i cebulę. Smażymy, co jakiś czas mieszając. Gdy cebula i por się przyrumienią dodajemy mąkę i smażymy ok. 1-2 minut, mieszając. Wlewamy białe wino, gotujemy ok. 1 minuty, następnie dodajemy śmietanę. Mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 2-3 minut. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą i pieprzem. Sos przekładamy na dno naczynia żaroodpornego.
3.Filety z pstrąga z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. Po czym układamy go na sosie, na pstrągu układamy ser pleśniowy oraz gruszkę pokrojone w kostkę.
Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) na 20-25 minut.
Komentarze