Ryba z porami, gruszkami i serem pleśniowym

0 (0 ocen)

Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest powalający.

Składniki:

  • 2 filety pstrąga bez skóry
    1 opakowanie sera pleśniowego
    1 gruszka
    1 por
    1 cebula
    Oliwa
    1 łyżka masła
    2 łyżki mąki pszennej
    50 ml białego wina wytrawnego
    180ml śmietany 18%

    Sól, pieprz
    Szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Ser

Ryba z porami, gruszkami i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą część pora i cebulę drobno kroimy, a następnie blanszujemy w sitku nałożonym na garnek z gorącą wodą przez 3 minuty.
  • Ryba z porami, gruszkami i serem pleśniowym 2. Na głęboką patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, do rozgrzanej oliwy dodajemy kawałki masła. Kiedy masło się rozpuści, na patelnię wrzucamy pora i cebulę. Smażymy, co jakiś czas mieszając. Gdy cebula i por się przyrumienią dodajemy mąkę i smażymy ok. 1-2 minut, mieszając. Wlewamy białe wino, gotujemy ok. 1 minuty, następnie dodajemy śmietanę. Mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 2-3 minut. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą i pieprzem. Sos przekładamy na dno naczynia żaroodpornego.
  • Ryba z porami, gruszkami i serem pleśniowym 3. Filety z pstrąga z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. Po czym układamy go na sosie, na pstrągu układamy ser pleśniowy oraz gruszkę pokrojone w kostkę.
    Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) na 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Pstrąg Ser pleśniowy Ryby Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować