Ryba z ostrym sosem na szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety oczyścić z ości, wykroić porcje o wadze ok. 150 g, pozostałe
skrawki ryby przełożyć do miski. Dorsza doprawić solą, pieprzem,
sokiem z cytryny. Marchewkę obrać i pociąć wzdłuż na cienkie paski.
Szpinak oczyścić i umyć. Jabłko i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
2.Marchewkę pokroić pod kątem na równe kawałeczki. W rondelku roztopić ok. 20 g masła, dodać marchewkę, szafran i lekko poddusić.
3.Całość wymieszać, ewentualnie dolać kilka łyżek wody i dusić ok. 10 minut (marchewka powinna być miękka). Odstawić do ostygnięcia.
4.Do malaksera włożyć skrawki ryby, dodać sól, pieprz, sok z cytryny, śmietankę, porwane listki kolendry (1/2 porcji). Miksować, aż masa będzie zwarta.
5.Do masy dodać 3–4 krople sosu tabasco. Marchewkę podduszoną z szafranem przełożyć do miseczki i całość starannie wymieszać.
6.Na filecie ułożyć porwane listki kolendry i obłożyć farszem rybnym (powinien przylegać do ryby). Nadmiar farszu po bokach odciąć nożem.
7.Każdą porcję ryby podzielić na trzy części, lekko podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Włożyć kawałki masła (30 g) i piec 15–20 minut w temp. 140°C.
8.Jabłko i cebulę poddusić na oliwie ok. 3 minut. Wsypać curry i jeszcze chwilę dusić. Doprawić sosem sojowym, sokiem z cytryny i wlać 50 ml wina.
9.Po odparowaniu połowy ilości płynu wlać krem lub mleczko kokosowe i dusić jeszcze 5 minut. Całość zmiksować i przecedzić.
10.Zagotować wodę z solą i czosnkiem. Dodać szpinak i gotować ok. 2 min. Osączyć i podsmażyć na maśle. Przyprawić szczyptą gałki muszkatołowej.
11.Ułożyć trzy podkładki ze szpinaku, na każdej położyć dorsza. Boki polać sosem curry. Udekorować pieczonymi pomidorkami koktajlowymi i kolendrą.
Komentarze