Ryba z ostrym sosem na szpinaku

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Miłośnicy dań rybnych powinni być usatysfakcjonowani: dorsz zapiekany pod marchewką smakuje wybornie i nie jest zbyt trudny do przyrządzenia.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Filet z dorsza: 700 gramów
    - sól, czarny pieprz do smaku: 1 szczypta
    - cytryna: 0.5 sztuki
    - oliwa z oliwek: 100 mililitrów
    - marchewka: 200 gramów
    - śmietanka 30%: 100 mililitrów
    - tabasco: 0.33 łyżeczki
    - szafran: 2 szczypty
    - masło: 80 gramów
    - kolendra: 0.5 pęczka

    - oliwa: 50 mililitrów
    - jabłko (kwaśne): 1 sztuka
    - curry (słodkie): 1 łyżeczka
    - sos sojowy (jasny): 2 łyżki
    - mleczko kokosowe: 150 mililitrów
    - cytryna: 0.5 sztuki
    - białe wino (wytrawne): 50 mililitrów

    - szpinak (świeży): 600 gramów
    - czosnek (zmiażdżony): 2 ząbki
    - masło: 20 gramów
    - gałka muszkatołowa: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba z ostrym sosem na szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety oczyścić z ości, wykroić porcje o wadze ok. 150 g, pozostałe
    skrawki ryby przełożyć do miski. Dorsza doprawić solą, pieprzem,
    sokiem z cytryny. Marchewkę obrać i pociąć wzdłuż na cienkie paski.
    Szpinak oczyścić i umyć. Jabłko i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • krok2 2. Marchewkę pokroić pod kątem na równe kawałeczki. W rondelku roztopić ok. 20 g masła, dodać marchewkę, szafran i lekko poddusić.
  • krok3 3. Całość wymieszać, ewentualnie dolać kilka łyżek wody i dusić ok. 10 minut (marchewka powinna być miękka). Odstawić do ostygnięcia.
  • krok4 4. Do malaksera włożyć skrawki ryby, dodać sól, pieprz, sok z cytryny, śmietankę, porwane listki kolendry (1/2 porcji). Miksować, aż masa będzie zwarta.
  • krok5 5. Do masy dodać 3–4 krople sosu tabasco. Marchewkę podduszoną z szafranem przełożyć do miseczki i całość starannie wymieszać.
  • krok6 6. Na filecie ułożyć porwane listki kolendry i obłożyć farszem rybnym (powinien przylegać do ryby). Nadmiar farszu po bokach odciąć nożem.
  • krok7 7. Każdą porcję ryby podzielić na trzy części, lekko podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Włożyć kawałki masła (30 g) i piec 15–20 minut w temp. 140°C.
  • krok8 8. Jabłko i cebulę poddusić na oliwie ok. 3 minut. Wsypać curry i jeszcze chwilę dusić. Doprawić sosem sojowym, sokiem z cytryny i wlać 50 ml wina.
  • krok9 9. Po odparowaniu połowy ilości płynu wlać krem lub mleczko kokosowe i dusić jeszcze 5 minut. Całość zmiksować i przecedzić.
  • krok10 10. Zagotować wodę z solą i czosnkiem. Dodać szpinak i gotować ok. 2 min. Osączyć i podsmażyć na maśle. Przyprawić szczyptą gałki muszkatołowej.
  • krok11 11. Ułożyć trzy podkładki ze szpinaku, na każdej położyć dorsza. Boki polać sosem curry. Udekorować pieczonymi pomidorkami koktajlowymi i kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować